Curnê Reş'te DEM Parti'nin itirazı reddedildi

DEM Parti'nin kazandığı Curnê Reş'te AKP'liler tarafından yakılan oylar gerekçe gösterilerek seçimin tekrarlanması kararına yapılan itiraz İl Seçim Kurulu tarafından reddedildi.

CURNÊ REŞ'TE İRADE GASPI

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (DEM Parti) 45 yıl sonra kazandığı Curnê Reş (Hilvan) ilçesinde AKP'nin itirazı üzerine dün İlçe Seçim Kurulu tarafından seçimlerin yenilenmesi kararı verilmişti. Seçim akşamı AKP'nin itiraz ettiği 1119 ve 1120 nolu sandıklara ait pusulaları, mevcut başkan ve AKP adayı Ali Aslan Bayık'ın yeğeni Mustafa Bayık ile belediye çalışanların aralarında olduğu AKP'li 50 kişilik grup Gençlik Merkezi ve çevresinde ateşe vermişti. 

Kamera kayıtları bulunan olayı gerekçe gösteren İlçe Seçim Kurulu, DEM Parti'nin 521 oy farkı ile kazandığı seçimlerin yenilenip 2 Haziran'da yapılmasına karar verdi. DEM Parti bugün İlçe Seçim Kurulu kararını İl Seçim Kurulu’na taşıdı. İl Seçim Kurulu, İlçe Seçim Kurulu kararını yerinde görerek “Seçim güvenliğinin ortadan kaldırıldığı” gerekçesiyle DEM Parti’nin itirazını oy birliğiyle reddetti. Karar partililer tarafından Yüksek Seçim Kuruluna taşınacak. 

‘BU MESELE BİTMEDİ’

Karar sonrası İl Seçim Kurulu önünde nöbet tutan kitle basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan DEM Parti Riha Milletvekili Ömer Öcalan, “31 Mart’tan bu yana mücadele içindeyiz. Curnê Reş iradesi için tüm üyelerimiz mücadele yürütüyor. Biz bu kararı Ankara’ya taşıyacağız ve sürecin takipçisi olacağız. Halkımız şunu iyi bilsin ki bu mesele bitmedi. Bu bizim için yeni bir başlangıçtır” diye konuştu. Oy pusulalarının AKP’li adayın akrabaları tarafından yakıldığını hatırlatan Öcalan, “Yakılan tüm pusulalar bizim oylarımızdı. Sözde 8 hakim savcı oturup karar aldı ancak Güvenlik Şube Amiri de onların yanında oturuyordu. Bu karar, Riha’da başlatılan bir konseptin işaretidir. Biz seçimi 31 Mart’ta kazandık. Halk iradesine sahip çıktı ve AKP adayının oyunlarına boyun eğmedi. Bu bir son değil bir başlangıçtır” şeklinde konuştu. 

Açıklama “Bîjî îradeya gelê Kurd”, “Hilvan iradene sahip çık” sloganlarıyla son buldu.